Ce trebuie sa stim despre asigurarea locuintei?

Share Button

Ce trebuie sa stim despre asigurarea locuintei?Asigurarea locuintei este un tip de asigurare a proprietatii care acopera o resedința privata. Este o polita de asigurare care combina diverse protectii de asigurare cu caracter personal, care pot include pagubele la nivelul imobilului propriu-zis, la nivelul continutului sau, a imposibilitatii de utilizare a acestuia (cheltuieli suplimentare de trai), sau pierderea de alte bunuri personale ale proprietarului, precum si asigurarea de raspundere civila pentru accidente care se pot intampla la domiciliu, sau care afecteaza proprietarul de pe  teritoriul in care este valabila politica de asigurare prevazuta de polita.

Polita de asiguare incheiata de catre proprietar este o polita de asigurare pe mai multe linii, ceea ce inseamna ca include atat asigurarea bunurilor cat si asigurarea de raspundere civila, cu o prima indivizibila, insemnand ca se plateste o prima unica pentru toate riscurile.

Costul de asigurare depinde adesea de suma la care se ridica “inlocuirea” casei si mentiunile suplimentare atasate politei. Polita de asigurare este un contract legal intre compania de asigurari si asigurat. Este un contract de indemnizație si il va plasa pe asigurat inapoi la starea in care el / ea se afla inainte de pierderea suferita.

In principiu in Romania exista doua tipuri de asigurari de locuinta: obligatorie si facultativa. Asigurarea impotriva catastrofelor naturale este obligatorie, dar ceea ce conteaza este si compania de asigurare pe care o alegeti. Nu aveti nevoie de o simpla polita de asigurare, aveti nevoie de asemenea si de o garantie ca veti fi in siguranta si  veti fi despagubit in timp util si fara probleme.

Deoarece asigurarea locuintei nu este mai putin importanta decat o asiguare de viata sau o asiguarare auto obligatorie (RCA) exista o serie de companii de asigurari agreate printre care si RCAautoieftin.ro. Desi la prima vedere denumirea ne-ar putea induce in eroare, putem demonstra ca luam lucrurile in serios, cu atat mai mult cand este vorba casa ta. De aceea, ca urmare a angajamentului nostru, luat fata de Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale, suntem acționari “PAID”.

In ceea ce priveste acoperirea, in funcție de tipul si materialele utilizate pentru a ridica locuinta, oferim două tipuri de acoperire: tipul A-conceput pentru cladirile cu structura de  oțel, metal sau lemn, cu pereti exteriori din piatra, caramizi de lut ars sau orice alte materiale prelucrate chimic si / sau la cald.

Suma asigurata pentru case de tip A reprezinta echivalentul in lei a 20.000 de euro, potrivit cursului de schimb stabilit de Banca Naționala a Romaniei la data emiterii contractului de asigurare obligatorie. Tipul B este conceput pentru cladiri cu pereți exteriori din caramida din lut sau orice alte materiale care nu au fost prelucrate chimic si / sau termic. Suma asigurata pentru case de tip B reprezintă echivalentul in lei a 10.000 de euro, in funcție de cursul de schimb stabilit de Banca Naționala a României la data emiterii contractului de asigurare obligatorie.

In ceea ce priveste riscurile este bine de stiut ca polita obligatorie acopera trei riscuri majore in Romania: cutremur, inundații si alunecari de teren. Desigur asiguratul se limiteaza deseori doar la acestea, care sunt de fapt riscurile standard, dar se poate opta pentru acoperirea mai multor riscuri indiferent de cauzele acestora, fie dezastre naturale (de exemplu: asigurarea bunurilor din interior in caz de inundatii) sau acte de vandalism, coliziuni cu autovehicule sau defectiuni la nivelul centralelor termice, alegand pachete mult mai complexe.

Prima de asigurare este platita desigur,  inainte de intrarea în vigoare a politei cu sigla PAID iar perioada de valabilitate a politei de asigurare obligatorie este de 12 luni.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *