Cand ne decidem sa completam dotarea proprie de scule pneumatice cu un compresor si cautam in acest sens detalii tehnice si oferte pe siteuri cum este http://www.epinvest.ro/scule-pneumatice este bine sa cunoastem, sa intelegem si sa interpretam corect termenii ce il definesc.
Descrierea lor este data in diferite cifre si termeni care apar sub forma: PSI, CFM, HP. Intelegerea tuturor acestor termeni nu este importanta doar pentru a cunoaste produsul, ci mai ales pentru a alege si achizitiona exact acel produs de care avem nevoie.
Un exemplu ar fi achizitionarea de scule pneumatice, iar in acest caz, al unui compresor care sa aiba forta de ajuns pentru a pune in folosinta echipamentele pentru care il folosim, fara a utiliza pentru acesta o cantitate prea mare de energie, aceasta energie putand sa insemne curent electric, benzina, motorina sau gaz, economia de consum de energie fiind un atu pentru un produs si un castig pentru utilizator.
Deoarece compresoarele au o utilitate destul de vasta, este de inteles faptul ca aceste scule pneumatice sunt produse in modele cu puteri diferite, caracteristici care sunt masurate cu ajutorul abrevierilor enumerate mai sus. Cea mai utilizata, populara si prezenta abreviere pe care o putem gasi pe orice compresor este PSI. Aceasta prescurtare provine din – pounds per square inch – masoara presiunea generata de catre compresor.
Ca sa facem o transformare, 1 pound inseamna cam 500 de grame, iar 1 square inch inseamna 2, 54 centimetri patrati sau 1 tol. Cu cat un compresor are un PSI mai mare, cu atat aerul este mai comprimat. Cea mai buna cale de a identifica ce PSI avem nevoie pentru a corespunde sculelor pe care le vom utiliza impreuna cu compresorul, este sa citim detaliile lor. Noile modele de scule pneumatice au prevazut in termenii ce le definesc, PSI-ul minim necesar ca ele sa functioneze normal.
In cazul in care doresti sa activezi un numar mai mare de scule cu ajutorul compresorului pe care doresti sa il achizitionezi, atunci trebuie sa alegi compresorul in functie de PSI-ul cel mai mare al sculelor ce le vei utiliza.
De asemenea PSI-ul este in stransa legatura cu eficienta energetica, adica atunci cand pui in functiune un compresor cu un PSI mult prea mare fata de cat iti este necesar, vei risipi pur si simplu o cantitate de energie, care te va costa la factura.
Abrevierea CFM provine din – cubic feet per minute – care se foloseste pentru masurarea cantitatii de aer iesita din compresor. Ca si in cazul PSI-ului, sculele au precizate de catre fabricant ce CFM este necesar sa aiba compresorul, incat ele sa functioneze optim. De obicei cele doua abrevieri sunt precizate impreuna.
Spre deosebire de PSI, atunci cand calculam ce CFM sa alegem pentru ustensila noastra, trebuie sa avem in vedere ca CFM-ul este cumulativ, adica trebuie sa facem suma presiunilor necesare toturor sculelor pe care le vom utiliza.
Ultima prescurtare pe care o gasim la produsele prezentate pe Epinvest.ro este HP care provine din – horse power – care masoara cantitatea de energie necesara pentru compresor sa porneasca si sa se mentina in stadiu de functionare. In general, la sculele electrice se pune accentul pe obtinerea unei presiuni ridicate cu ajutorul cator mai putini cai putere –HP- . Deci se face alegerea compresorului cu PSI si CFM cele mai ridicate la HP cel mai scazut.
Alte stiri actuale :
1. 10 trucuri de design pentru o casa in pas cu moda anului 2014
2. TOP 10 cele mai frumoase interioare (retrospectivă 2013)
3. Casa de pe stancile din Ontario
4. Casa moderna de 300 de ani din Tel Aviv
5. O ferma de apartament capabila sa starneasca invidia bunicilor de la tara!
6. In tendinte: 10 dormitoare turcoaz